Anxietatea generalizata se carcaterizeaza prin teama excesiva, exagerata si griji in legatura cu evenimentele de zi cu zi. Persoanele care au anxietate tind sa se astepte tot timpul la dezastre si nu se pot opri sa se ingrijoreze in legatura cu sanatatea, banii, familia, slujba sau scoala. Adesea aceste griji sunt nerealiste sau disproportionate fata de situatie. Viata zilnica devine o grija permanenta si permanenta frica. In cele din urma anxietatea interfereaza cu cu gandirea persoanei si cu functionarea sociala, incluzand slujba, scoala, activitatile sociale si relatiile.
Anxietatea afecteaza felul in care gandeste persoana, dar in acelasi timp anxietatea poate conduce la simptome fizice. Simptomele de anxietate generalizata includ:
- tensiune si ingrijorare excesiva
- un punct de vedere nerealist asupra problemelor
- lipsa de odihna
- iritabilitate
- tensiune musculara
- dureri de cap
- transpiratii
- dificultati de concentrare
- greturi
- nevoia frecventa de a merge la baie
- oboseala
- insomnie
- tremuraturi
In plus, persoanele care au anxietate generalizata adesea au si o alta tulburare de anxietate, cum sunt atacurile de panica, tulburari obsesiv- compulsive si fobii, sau sufera de depresie, abuz de substante sau alcool.
Cauzele anxietatii generalizate
Cauzele exacte ale anxietatii generalizate nu sunt cunoscute, dar se pare ca la geneza bolii stau mai maulti factori: factori genetici, chimia creierului si stressul din mediu.
Factorii genetici in anxietate: Cercetarile sugereaza ca istoricul familial are un rol in cresterea probabilitatii ca o persoana sa dezvolte anxitetate. Aceasta inseamna ca tendinta spre anxietate se poate mosteni in cadrul familiei.
Chimia creierului: Anxietatea generalizata se asociaza cu nivele anormale de neurotransmitatori in creier. Neurotransmitatorii sunt mesageri chimici care ajuta la transmiterea informatiei de la o celula nervoasa la alta. Daca neurotransmitatorii sunt dezechilibrati atunci mesajele din creier nu se pot transmite normal. Acest lucru poate modifica felul in care creierul reactioneaza la anumite situatii si poate duce la anxietate.
Factorii de mediu: Traumele psihice si evenimentele stressante, cum sunt abuzul, moartea cuiva iubit, divortul, schimbarea slujbei sau scolii, pot duce la anxietate generalizata. Utilizarea sau incetarea utilizarii unor substante care produc dependenta, cum sunt alcoolul, cafeina si nicotina pot sa agraveze anxietatea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu