Fi un INVINGATOR -Lupta--Traieste--Iubeste

Fi un INVINGATOR   -Lupta--Traieste--Iubeste

vineri, 5 noiembrie 2010

Divortul

Divortul este un mijloc de desfacere a casatoriei. Exista 2 modalitati prevazute de lege: prin acordul partilor sau cand raporturile dintre soti sunt grav vatamate.
 
Introducerea acţiunii de divorţ
Pentru declanşarea procedurii de desfacere a căsătoriei trebuie introdusă acţiunea de divorţ. Aceasta trebuie să cuprindă:

- numele şi adresa reclamantului
- numele şi adresa piritului
- data şi locul unde a fost incheiată căsătoria
- date privind copiii: dacă există - numele şi data naşterii acestora; dacă nu există - se menţionează acest lucru.
- date cu privire la locuinţă
- date cu privire la nume, dacă se solicită păstrarea numelui sau revenirea la cel anterior căsătoriei
- solicitarea pensiei de intreţinere (dacă este cazul)
- motivele care au dus la destrămarea relaţiilor de familie. Este indicat ca acestea să fie descrise cronologic. Se menţionează dacă au existat acte de violenţă morală sau fizică, dacă soţul pirit manifesta dezinteres pentru viaţa de familie, dacă intreţinea relaţii extraconjugale, dacă era consumator de băuturi alcoolice, dacă au existat despărţiri etc.
- dacă se solicită cheltuieli de judecată

Soţul reclamant trebuie să depună personal acţiunea la judecătorul de serviciu de la Judecătoria in raza căreia se află ultimul domiciliu comun al soţilor, in două exemplare dacă soţii nu au copii minori şi in trei exemplare dacă au. in unele oraşe mici există regula ca acţiunile de divorţ să fie depuse direct la Preşedintele Judecătoriei, deoarece instanţa are obligaţia ca, la inceput, să incerce impăcarea celor doi soţi.
 
La acţiune se ataşează o serie de acte:

- certificatul de căsătorie in original. Dacă acesta este pierdut sau este reţinut de către soţul care nu este de acord cu divorţul, este nevoie ca persoana in cauză să se adreseze serviciului de stare civilă unde a fost incheiată căsătoria şi să solicite un duplicat.
- copiile actelor de naştere ale copiilor (cind e cazul)
- certificate medico-legale (cind e cazul). Este recomandabil ca acestea să nu se depună in original, pentru a evita sustragerea lor de către celălalt soţ.
- chitanţa doveditoare pentru plata taxei judiciare de timbru. Taxa judiciară de timbru este de 39 lei dacă cererea se intemeiază pe art.38 alin.1 şi 2 din Codul Familiei şi 68.000 lei dacă este intemeiată pe art.38 alin.3 din Codul fam. sau dacă soţul reclamant nu are venituri.

Acestă taxă se plăteşte la CEC, in contul judecătoriei la care se introduce acţiunea de divorţ.

In materia probatiunii judiciare, in procedura divortului exista cateva derogari de la dreptul comun, astfel in procesul de divort un se poate lua interogatoriu partilor pentru dovedirea motivelor de divort pentru a se evita pronuntarea unui divort prin acordul partilor.
In divort pot fi audiati in calitate de martori si rudele si afinii cu exceptia descendentilor partilor in proces.

Pentru admiterea actiunii de divort, reclamantul trebuie sa dovedeasca motivele temeinice, care implica o anumita gravitate a neintelegerilor dintre parti.

Posibile motive temeinice: parasirea nejustificata a domiciliului comun de unul dintre soti; separatia in fapt imputabila unuia dintre acestia; infidelitatea unuia dintre soti; rele purtari de ordin fizic sau moral care duc la destramarea vietii de familie; existenta unor nepotriviri de ordin fiziologic, etc

Temeiul divortului il poate constitui doar indeplinirea cumulativa a trei conditii care un pot fi apreciate separat una de alta: - existenta unor motive temeinice; - aceste motive sa destramat grav raporturile dintre soti incat continuarea casatoriei este vadit imposibila; - imposibilitatea continuarii casatoriei sa existe pentru cel care cere desfacerea ei.

Divortul se poate pronunta doar din vina exclusiva a paratului sau din vina ambelor parti cand culpa concurenta a sotului reclamant este grava si ar fi putut duce ea singura la desfacerea casatoriei.
Atunci cand din probele administrate reiese vina exclusiva a reclamantului, instanta va respinge cererea de divort.

Un alt motiv special de divort este atunci cand starea de sanatate a unuia dintre soti face imposibila continuarea casatoriei. Cererea trebuie facuta de sotul bolnav, deoarece imbolnavirea impune respectarea obligatiei sprijin moral si reciproc, iar in acest caz divortul un se va putea pronunta din vina unuia dintyre soti, ci se va dispune doar desfacerea casatoriei.

Cererea reconvenţională. Soţul pirit poate face cerere reconvenţională cel mai tirziu pină la prima zi de infăţişare publică, pentru faptele petrecute inainte de această dată. Cind s-a introdus cerere reconvenţională, aceasta se judecă impreună cu cea a reclamantului, operind prorogarea de competenţă in favoarea instanţei investite cu judecarea ultimei dintre aceste două cereri.

Instanta competenta pt solutionarea cererilor de divort, este judecatoria in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor de la data introducerii actiunii.

Taxa de timbru pt cererile de divort intemeiate pe acordul partilor sau pe vinovatia sotului parat conf art 38 alin 1 si 2 C.Fam. este de 39 lei, iar pt cererea de divort intemeiata pe art.38 alin 3 C.Fam.( cand sanatatea unuia din soti face imposibila continuarea casatoriei), precum si in cazul in care reclamantul nu realizeaza venituri sau acestea sunt inferioare salariului minim brut pe tara , este de 6,8 lei.

Prezenta reclamantului este obligatorie incepand de la introducerea cererii de chemare in judecata. Lipsa nejustificata a reclamantului in instanta si prezentarea paratului duce la respingerea cererii de divort ca nesustinuta. Aceasta sanctiune este aplicabila atat in fata instantei de fond cat si in caile de atac.

Hotararea de divort prezinta un aspect particular important si anume aceasta un se va motiva daca ambele parti solicita instantei aceasta . Termenul de apel ca si cel de recurs este de 30 de zile si curge de la comunicarea hotararii.
Hotărirea de divorţ poate cuprinde şi unele menţiuni facultative, cum ar fi cele privind: numele pe care soţii il vor purta după divorţ, stabilirea pensiei de intreţinere intre soţi, impărţirea bunurilor comune, părintele care va administra bunurile minorului il va reprezenta, ii va incuviinţa actele inviitor. Data cind hotărirea rămine definitivă se consideră a fi cea a desfacerii căsătoriei.

Un comentariu:

  1. Cred că oricine care deține 100% din inima ta merită să lupți. Da, mă laud pentru că nu am aderat niciodată la sfaturile negative ale părinților mei, când aveam de gând să mă căsătoresc. A existat un război între cele două familii, atunci soțul meu era cățelușul mamei sale, membrii familiei lui îl foloseau foarte mult încât el nu poate lua nicio decizie fără să-i consulte. Ceea ce ma surprins cel mai mult a fost momentul în care un bărbat de 36 de ani caută părintele său și unii membri ai familiei să-și dea consimțământul înainte să se întâlnească cu cineva; cel mai rău lucru sa întâmplat atunci când a fost instruit să mă aducă la casa lor din Rampart, New Orleans să primească o astfel de invitație. Războiul dintre familiile noastre a început atunci când a propus în cele din urmă (acum 4 ani), familia lui a dat anumite condiții dacă el trebuie soție pe mine (trebuie să trăim cu ei), eram în șoc când soțul meu acceptat și a fost mulțumit de condițiile lor (atât de nebun). Familia mea sa bătut și a cerut să mă despart cu el imediat. Am decis să-i dau ultima lovitură ca pe un bărbat care mi-a luat deja peste 100% din inima, mi-am asumat riscul de a merge spiritual cu ei, consultându-l pe Doctor Sharaja via sharajasid @ gmail.com, nu știu cum, dar tatăl spiritual deja știa că o voi consulta. Mai întâi de toate mi-a spus pericolul în care eram și cum sotul meu a fost înrobit de la naștere, cum își păstrează creierul spălându-l pentru a-și face voia. Ca citatul care spune că o persoană vede clar numai cu inima, mi-am dat seama că nimeni a văzut ceea ce am văzut la soțul meu și de aceea am folosit ajutorul lui PRIEST SHARAJA pentru al scoate din mizeria lui. Ochii lui, în cazul în care a deschis pentru prima dată PRIEST SHARAJA SID, familia sa sa îndrăgostit de mine și a acordat fiecare cererea noastră, familiile noastre au cunoscut pacea după vraja dragostei. Sunt peste 2 ani după vraja dragostei și soțul meu a continuat să se îmbunătățească în fiecare zi fără interferențe din partea familiei sale. Am așteptat prea mult timp să împărtășesc această piesă uimitoare. Vă mulțumim pentru timpul acordat și, de asemenea, pentru PRIEST SHARAJA SID. L-am cunoscut prin citirea unor mărturii uimitoare pe bloguri .. text preot sharajasid ++ (234) 9066-376197

    RăspundețiȘtergere