In cele mai multe cazuri anxietatea poate fi tratata. Succesul tratamentului difera de la o persoana la alta. Unele persoane raspund la tratament dupa cateva luni, altele au nevoide de tratament timp de un an sau doi. Uneori tratamentul este complicat de faptul ca persoanele care sufera de anxietate sufera in acelasi timp si de depresie sau abuz de substante. Din acest motiv tratamentul este individualizat.
Desi tratamentul este individualizat, exista o serie de abordari standard care sunt eficace. De obicei psihoterapeutii folosesc o combinatie intre aceste metode de psihoterapie.
Psihoterapia comportamentala
Scopul psihoterapiei comportamentale este modificarea si controlarea comportamentului nedorit. Persoana invata sa se descurce in situatii dificile, prin expunere controlata la factorii care produc anxietate.
Psihoterapia cognitiva
Scopul psihoterapiei cognitive este schimbarea tiparelor neproductive sau intruzive. Persoana isi examineaza sentimentele si invata sa separe gandurile realiste de cele nerealiste. Ca si in cazul psihoterapiei comportamentale, persoana care sufera de anxietate este activ implicata in propria vindecare.
Multi psihoterapeuti folosesc o combinatie de tehnici cognitive si comportamentale, adesea cunoscute sub numele de psihoterapie cognitiv- comportamentala.
Tehnicile de relaxare
Tehnicile de relaxare ajuta persoana sa isi dezvolte capacitatea de a face fata stressului si simptomelor fizice care contribuie la anxietate. Aceste tehnici include tehnicile de respiratie si relaxarea musculara progresiva.
Hipnoterapia
Prin hipnoterapie si psihoterapie ericksoniana sunt abordate aspectele ilogice ale anxietatii, aspectele legate de faptul ca persoana stie ca anxietatea sa este irationala, si cu toate acestea nu o poate controla. Sunt folosite in special metode de imagerie ghidata si interventii metaforice.
Medicatia
Uneori medicatia este utila in tratamentul anxietatii, si se foloseste cel mai frecvent impreuna cu psihoterapia. Se pot prescrie antidepresive sau anxiolitice pentru a ameliora unele simptome mai severe. Medicatia se foloseste pe termen scurt sau pe termen lung, in functie de necesitatile personale.
Anxietatea poate fi tratata de psihoterapeut si psihiatru. Atunci cand faceti o programare la psihoterapeut puteti intreba:
- Ce pregatire si experienta are pentru tratamentul tulburarilor de anxietate?
- Care este abordarea pe care o foloseste in tratamentul anxietatii?
- Care va fi frecventa si durata sedintelor de psihoterapie?
- In ce zile si la ce ore se poate face o programare?
- Care este costul unei sedinte de psihoterapie?
Daca psihoterapeutul nu va poate raspunde la intrebari sau daca nu va simtiti confortabil in timpul discutiei, cautati pe altcineva.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu