Fi un INVINGATOR -Lupta--Traieste--Iubeste

Fi un INVINGATOR   -Lupta--Traieste--Iubeste

vineri, 5 noiembrie 2010

Vitiligo-Tratament si Curiozitati

Ce tratamente sunt disponibile ?

Pe langa tratamentele clasice cum ar fi PUVA si cremele cu steroizi, au fost elaborate noi tehnologii precum Narrow Band UVB (ultraviolete de tip B de banda ingusta), crema pseudocatalasa, laser excimer, grefarea de piele si transplantul de pigment, psoraleni topici si posibil folosirea imunomodulatoarelor.
Nu exista un tratament care functioneaza pentru toata lumea. Diferite terapii functioneaza pentru pacienti diferiti. In timp ce un pacient poate raspunde bine la PUVA, altul poate raspunde la nbUVB sau la imunomodulaoare. Din aceasta cauza multi specialisti in vitiligo incearca mai multe terapii pentru un pacient pana o gasesc pe cea mai potrivita.

Cat dureaza tratamentul pentru vitiligo ? Cand se vad rezultatele ?

Rezultatele in urma tratamentelor variaza de la persoana la persoana. Unii vad rezultate dupa 3-5 luni. Altii nu vad nici un rezultat mai devreme de 8 luni. Cu ajutorul imunomodulatoarelor unii pacienti au prezentat repigmentare dupa 4-8 saptamani. Pentru altii dureaza mai mult. Regula de baza este sa astepti cel putin 3-6 luni inainte sa speri la rezulate din partea oricarui tratament. Aditional, ar trebui sa va asteptati la un tratament mai lung de 2 ani pentru rezultate bune. Daca ai facut un tratament si apoi renunti la el dupa 3 luni pentru ca nu da rezultate, nu ai asteptat suficient.

Ce este PUVA ?

PUVA este una din cele mai vechi metode folosite in tratarea vitiliog. Terapia PUVA orala este folosita la cei cu extindere extensiva a bolii (peste 20% din suprafata corpului) sau in cazul celor care nu raspund la terapia PUVA topica. Psoralenul oral nu este recomandat copiilor sub 10 ani din cauza unui risc crescut de deteriorare a vederii. In cadrul terapiei PUVA orale, pacientul inghite doza de psoralen cu doua ore inainte de expunerea la UVA artificiale (ultraviolete de tip A). Medicul regleaza doza de lumina pana cand pielea din zonele tratate devine roz. Tratamentul este prescris de obicei de 2-3 ori pe saptamana, niciodata in doua zile consecutive. Persoana sub tratament trebuie sa evite lumina solara timp de 12-24 ore si sa poarte ochelari de soare ca sa-si protejeze ochii. Cele mai frecvente efecte adverse ale terapiei PUVA sunt arsurile solare si tulburarile digestive datorate pastilelor cu psoralen. Multi pacienti au observat ca pot elimina tulburarile digestive daca mananca ceva cu continut bogat in amidon inainte de a lua pastilele.

Ce este PUVA-SOL ?

Pentru pacientii care nu dispun de acces la facilitati PUVA, medicul poate prescrie psoralen in combinatie cu expunerea la soare. Medicul da pacientului instructiuni precise despre desfasurarea tratamentului acasa, tinand sub observatie bolnavul.

Ce este o crema sau un unguent cu steroizi topici ?

Cremele cu steroizi au diferite puteri si sunt disponibile sub diferite marci: Elocon, Clobetasol, Ultravate, Cyclocort, Descort, Pramasone si Tridesilon. Desi procesul nu este complet inteles, steroizii sunt folositori in repigmentarea pielii in special in fazele incipiente ale bolii cand avem de-a face doar cu zone mici de tratat. Corticosteroizii sunt un grup de medicamente similare hormonilor produsi de glanda adrenala (de exemplu cortizonul). Medicii obisnuiesc sa prescrie un corticosteroid slab pentru copii sub 10 ani si unul mai puternic pentru adulti. Pacientii trebuie sa aplice crema pe zona afectata cel putin 3 luni inainte sa se astepte la rezulate. Este cel mai simplu si mai sigur tratament dar nu e la fel de eficient ca si celelalte. Pentru ca steroizii pot subtia si deteriora pielea, pacientul care urmeaza tratamentul trebuie monitorizat atent. Datorita efectelor secundare cremele cu steroizi nu trebuie folosite pentru perioade lungi de timp.

Ce este un steroid ?

Steroid inseamna hormon in lb. greaca. Unii steroizi sunt produsi pe cale naturala in organism: cortizol, testosteron etc. Steroizii se impart in mai multe categorii: cortico, glutico, hormoni sexuali, si anabolizanti. Cand steroizii artificiali sunt prescrisi si utilizati corect pot fi de ajutor iar efectele lor secundare sunt minimizate.

Ce este terapia cu psoralen topic ?

Terapia cu psoralen topic se foloseste in cazul pacientilor cu un numar mic de pete (care afecteaza mai putin de 20% din suprafata corpului). Tratamentul consta in expunerea la lumina UVA o data sau de doua ori pe saptamana. Medicul sau asistenta aplica un strat subtire de psoralen pe zonele depigmentate ale pacientului cu 30 de minute inainte de a-l expune la radiatii UVA. Pacientul este apoi expus la UVA pentru o perioada de timp, suficienta ca zona depigmentata sa devina roz (efectul de inrosire nu trebuie sa fie imediat, cel mai adesea verificarea se face a doua zi). In final, dupa multe sedinte de tratament zonele roz devin zone pigmentate normal. Cele doua efecte secundare majore ale terapiei PUVA sunt arsurile solare, aparitia basicilor si ocazional o supra pigmentare a zonei care inconjoara petele de vitiligo (hiperpigmentare). Hiperpigmentarea este de obicei o problema temporara si dispare odata cu incetarea tratamentului.

Ce sunt ultravioletele de banda ingusta de tip B (UVB)?

Ultravioletele de banda ingusta de tip B sunt cea mai noua tehnologie in tratarea vitiligo. Lampile UVB rezolva problema supraexpunerii la ultraviolete maximizand emiterea de radiatie UV in banda ingusta (311-312 nanometri) si micsorand expunerea la radiatii UV inutile.
Aceasta b
anda ingusta permite administrarea tratamentului fara riscul unor arsuri severe sau a expunerii patogene la UV din game nocive. Pentru ca tratamentul cu UVB nu necesita medicatie sunt evitate astfel efectele adverse ale psoralenelor folosite conventional in terapia PUVA. Aceste beneficii au facut sistemele nbUVB deosebit de populare in randul bolnavilor de vitiligo. Lampile UVB sunt disponibile si in sisteme concepute pentru a fi folosite acasa.

Ce este Protopic ?

Protopic(tacrolimus) este un medicament nou prescris de unii dermatologi pentru bolnavii de vitiligo. Unguentul, produs de Fujisawa Pharmaceuticals din Japonia functioneaza suprimand sistemul imun in zona cu vitiligo.
Studiile au aratat un oarecare succes in repigmentarea pacientilor. Protopic unguent este un produs conceput initial pentru tratamentul dermatitelor atopice severe (eczem). In prezent prospectul nu contine mentiuni referitoare la vitiligo.
Produsul este disponibil in concentratii de 0.03% si 0.1%. Efectele secundare si riscurile Protopicului nu sunt cunoscute in totalitate si ar trebui discutate cu medicul dumneavoastra. La inceputul anului 2005 a fost adaugata o atentionare medicala pe cutiile de Protopic avertizand ca au fost raportate cateva cazuri de limfom si cancer de piele ulterior folosirii. Unii doctori contrazic aceste descoperiri sugerand ca numarul de cazuri de limfom si cancer de piele nu este mai mare in randul celor care folosesc Protopic decat la restul populatiei.
Multi specialisti sunt de parere ca vitiligo este rezultatul unui sistem imun cu functionare defectuasa care genereaza anticorpi pentru propriile celule pigmentare. Imunomodulatoarele pot inhiba celulele imune sa atace melanocitele.
In momentul de fata Protopic nu se importa in Romania. Faptul ca este unguent (mai bine absorbit de piele) il recomanda in fata imunomodulatoarelor de tip crema (Elidel).

Ce sunt Elidel, Aldara si Imiquimod ?

La fel ca si protopic aceste produse sunt imunomodulatoare care afecteaza raspunsul autoimun. Elidel contine un compus, numit pimecrolimus, similar cu protopic dar vine sub forma unei creme. La inceputul anului 2005 pe cutiile de Elidel a aparut o avertizare datorata cazurilor raportate de limfom si cancer de piele.

Ce este pseudocatalasa (Pcat) ?

Pseudocatalasa, denumita pe scurt Pcat este o crema care aplicata de doua ori pe zi reduce nivelul peroxidului de hidrogen epidermal din pielea afectata de vitiligo. Pseudocatalasa se foloseste de obicei in combinatie cu terapia UVB de banda ingusta. Formula originala este disponibila numai in Germania. Nu au fost efectuate studii independente pentru determinarea eficientei tratamentului cu pseudocatalasa.

Ce este Ratokderm ?

Ratokderm este o tehnologie pentru tratarea vitiligo disponibila in Italia. Ratokderm foloseste un fascicul de UVB de banda ingusta care se aplica pe zonele depigmentate. Compania producatoare spune ca aceasta tehnologie permite pacientilor sa renunte in totalitate la folosirea medicamentelor in tratament. Ratokderm este similar cu laserul excimer, disponibil in Statele Unite.

Ce este laserul excimer ?

Asa cum am descris mai sus, un laser excimer este un fascicul concentrat de lumina UV care directionat asupra zonelor cu vitiligo nu afecteaza pielea pigmentata din jur. Dezvoltat de Dr. James Spencer la Spitalul Mount Sinai din New York, tratamentul are avantajul ca nu necesita alta medicatie si nu are nici un efect secundar.

Ce este V-Tar ?

V-tar este o solutie pe baza de gudron de carbune ce contine agenti naturali antiinflamatori si antioxidanti. V-tar a fost utilizat cu succes in cazul multor pacienti cu dereglari hipopigmentare. Solutia nu pateaza pielea si aplicarea ei doar o data pe saptamana o face convenabila multor pacienti.

Ce este grefarea de piele ?

In cazul unei grefe de piele autologa, medicul indeparteaza piele dintr-o parte a corpului pacientului si o ataseaza intr-o alta. Acest tip de grefare este uneori folosita in cazul pacientilor cu pete mici de vitiligo. Exista cateva complicatii in cazul unor asemenea interventii: aparitia infectiilor, aspect neuniform al pielii sau chiar incapacitatea de a se pigmenta. Tratamentul cu grefe de piele dureaza mult si este scump dar are efecte bune pentru unii pacienti.

Ce este transplantul autolog de melanocite ?

In cazul acestei proceduri, medicul recolteaza de la pacient o bucatica de piele pigmentata normal pe care o pune apoi intr-un vas de laborator care contine o solutie care incurajeaza dezvoltatrea melanocitelor. Odata ce melanocitele din cultura s-au multiplicat, medicul le transplanteaza in zonele depigmentate ale pacientului. Procedura este inca in stadiul experimental.

Ce este Melagenina ?

Melagenina a fost dezvoltata in Cuba in urma cu 20 de ani folosind placenta umana. In prezent este folosita placenta de la animale. Compania din Cuba care vinde produsul promite o rata mare de succes dar unii pacienti nu au prezentat nici un rezultat in urma tratamentului. Instructiunile recomanda aplicarea cremei de cateva ori pe zi, urmata de 15 minute de lumina naturala. In 1998 a fost anuntata Melagenina Plus care necesita doar o singura aplicare pe zi. Compania pretinde ca datorita clorurii de calciu continuta este intarita pigmentarea pielii.

Ce sunt Novitil/Sinvitil/Dermabest ?

Novitil (produs de compania Dermabest) este un produs topic natural ce contine vitamine, fitonutrienti si antioxidanti. Sinvitil este un gel ce contine extract de proteolipide.

Ce este depigmentarea ?

Depigmentarea presupune eliminarea restului de pigment din piele pentru a se potrivi cu zonele deja depigmentate. Pentru cei care au vitiligo pe mai mult de 50% din suprafata corpului depigmentarea poate fi o optiune. Pacientii aplica medicamentul monobenzylether sau hydroquinon de doua ori pe zi in zonele pigmentate pana cand ajung de culoarea petelor de vitiligo. Cei sub tratament trebuie sa evite contactul direct al pielii cu alti oameni pentru cel putin doua ore de la aplicare. Efectul major al terapiei prin depigmentare este de natura inflamatorie (inrosire sau umflarea) pielii. De multe ori depigmentarea este urmata de mancarime si piele uscata. Procesul este permanent si ireversibil. In plus, cei care au urmat acest tratament vor fi pentru totdeauna foarte sensibili la lumina soarelui.

Sunt anumite parti ale corpului mai greu de tratat decat altele ?

Din anumite motive unele parti ale corpului (maini, picioare, zonele unde parul a devenit alb) sunt mai greu de tratat. Expertii in vitiligo afirma insa ca orice zona poate fi tratata cu suficienta perseverenta.

Poate fi folosit solarul in locul PUVA sau NBUVB ?

Specialistii spun ca paturile pentru bronzare nu pot fi folosite in locul lampilor PUVA sau nbUVB. Problema solariilor este ca lampile din dispozitivele de bronzare emit un spectru mult mai larg de radiatii UV si nu sunt la fel de sigure si eficiente pentru cei care se trateaza de vitiligo.

Poate fi tratata zona genitala ?

Intre 25 si 40% din cei care sufera de vitiligo prezinta depigmentare in zona genitala. Pentru multi pierderea pigmentului are un efect asupra increderii in sine si asupra vietii sexuale.
Zona genitala poate fi tratata si raspunde foarte bine la tratament. Terapiile traditionale (crema cu steroizi, PUVA) au fost folosite pentru tratarea zonei genitale la femei si barbati cu rezultate excelente.

Este sigura aplicarea unor tratamente pentru vitiligo pe fata si in jurul ochilor ?

Cel mai mare risc pentru ochi este expunerea la ultraviolete. Cand va tratati fata puteti purta ochelari speciali iar pentu zonele afectate din jurul ochilor, pleoapele trebuie tinute inchise.

Dupa repigmentarea unei pete, efectul este permanent ?

In momentul de fata produsele disponibile pentru tratamentul vitiligo se adreseaza simptomelor (petele) si nu cauzei ascunse care le provoaca, cauza care nici macar nu e inteleasa de lumea medicala. Dupa repigmentarea petelor unii pacienti afirma ca pigmentul a rezistat o perioada lunga de timp si nu s-au inregistrat recidive. Se pare ca o pata care pare complet repigmentata are o sansa mai mare de a ramane repigmentata.
In acelasi timp, un numar semnificativ de pacienti afirma ca odata cu oprirea tratamentului zonele anterior repigmentate incep sa-si piarda din nou pigmentul. Dermatologii recomanda diverse forme de intretinere a pigmentului dobandit (tratamente UV, creme). Este important sa incepeti tratamentul imediat ce ati observat aparitia unor pete noi.

De ce sa ma obosesc sa tratez boala daca permanenta repigmentarii nu e garantata?

Acesta este un gand frecvent in randul celor cu vitiligo. Pentru multi simpla urmare a unui tratament este o unealta emotionala in lupta cu boala. In al doilea rand cu cat este mai mare zona afectata cu atat va fi mai greu de repigmentat la momentul cand vor fi disponibile tratamente mai bune. Se preconizeaza ca in urmatorii 5-10 ani va fi dezvoltat ceva revolutionar pentru vitiligo

3 comentarii:

  1. Buna Liana!
    Este de departe cel mai succint si elocvent articol care l am citit despre vitiligo.
    MULTUMESC!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am folosit melagenina plus aproape un an fara lampa uv si fara rezultat

    RăspundețiȘtergere
  3. Toata admiratia pentru asa articol. Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere